vineri, 9 septembrie 2016

Povestea Sfântului Nicolae


Povestea Sfântului Nicolae

    Este iarnă. Afară este ger, dar copiilor nu le pasă. În căsuță este cald și bine, patul este pregătit pentru culcare, iar ghetuțele așteaptă cuminți după ușă. Este vremea când Moș Nicolae vine la geamuri și vede toți copiii care dorm și sunt cuminți. Atunci, Moșul lasă în ghete daruri de tot felul: turtă dulce, jucării și tot ce-și mai doresc copilașii cei cuminți. 

    Se spune că ar fi frate cu Moș Crăciun, dar, spre deosebire de acesta, Moș Nicolae nu se arată niciodată și nimeni nu l-a văzut.

    Iar povestea darurilor puse în ghete vine de demult și ne amintește povestea adevărată și plină de tristețe și durere a celor trei fete sărmane.

    Casa în care trăiau cele trei surori harnice și credincioase era mai mult decât săracă. Tatăl plănuia să-și vândă fetele pentru a scăpa de belstemul sărăciei. Lacrimile și plânsul fetelor nu l-a înduplecat pe tatăl cu inima de piatră. 

    Sfântul Neculae a aflat de suferința fetelor și a stercurat tiptil, în odaia acestora, trei pungi cu bani de aur, care să alunge sărăcia și să aducă liniște și bunăstare celor trei fete harnice și cuminți. Una din pungile cu bani s-ar fi oprit într-o gheată pusă la uscat lângă sobă. De atunci vine obiceiul de a lăsa ghetele la ușă sau lângă sobă, pentru daruri, în seara de Moș Neculae.

    În schimbul darurilor, copiii trebuie să fie cuminți, să se roage, să-și iubească părinții și să fie miloși așa cum este Sfântul neculae, care îi mângâie și îi ajută pe cei necăjiți.

    Nuiaua simbolizează toiagul Sfântului Ierarh Nicolae. Copiii care primesc în ghetuțe o nuielușă își vor aduce aminte că au greșit și se vor îndrepta. Părinții nu pun nuiaua pe pielea celor neastâmpărați, ci o atârnă în cui și doar o arată cu degetul, pentru a-i potoli pe cei năzdrăvani.

    Se zice că Moș Nicolae este un bătrân cu barba albă ca de omăt. Și poate Moșul să aducă ninsoarea bună pentru săniuță, doar scuturându-și barba albă. Și atunci mii de steluțe argintii cad pe pământ acoperindu-i cu o plapumă albă și curată.

    Seara Moș Nicolae va trece călare pe un cal alb și cu doi saci, unul cu daruri și altul cu nuielușe.
    Dar voi, copiii, ați fost cuminți?

Sfântul Neculae, cel care luminează începutul lui Decembrie, Editura Callas Print, Mangalia – 2006.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu