miercuri, 2 decembrie 2015

Bucătăreasa zânelor



Bucătăreasa zânelor
de Shirley Barber

            A fost odată o iepuroaică de culoare maronie pe care o chema Martha B. Rabbit. Casa ei se afla sub un măr bătrân din mijlocul unei păduri mari și dese. În fața casei avea o mulțime d flori vesele, iar în spate se afla o grădină de zarzavat unde ea cultiva acele soiuri de legume pe care iepurii le mănâncă cu plăcere.
            Marthei îi plăcea tare mult să gătească. Cornurile și prăjiturile ei erau cele mai bune din toată pădurea. Șoriceii, când se duceau la școală, treceau pe lângă casa ei zăbovind la ușă căci știau că dacă ea ieșea, avea întotdeauna în buzunarul șorțului praline cu trandafri pentru ei. Pe elfii obosiți de drum, ea îi poftea în bucătăria eo dichisită, unde îi servea cu cornuri și cafea de ghindă.
            Cât era vara de lungă. Martha cultiva, aduna, și punea la păstrare alimente pe care trebuia să le aibă în timpul iernii lungi și reci.  Ea usca și punea în săculeți fructele coapte ale verii, făcea gemuri și stângea nuci pe care le punea sub podea. Când Frunzele toamnei începeau să cadă, ea stivuia sub streșină lemne de foc și punea în coșuri mere roșii. Acum, că iarna venise, ea putea să stea liniștită în casă, la căldurică, având de toate.
            Dar într-una din zilele iernii, când gerul înghețase bocnă toate potecile, în pădure își făcură apariția trei șobolani. Aceștia erau niște șobolani hoți care trăiau din ce furau de la alții. Fuseseră prinși furând în oraș, așa că acum o tuliseră în pădure, căutând un adăpost cât mai dosnic și mai întunecos pentru a se ascunde. Acești șobolani erau urâți și răi, obraznici și cruzi, și nu se temeau de nimic, în afară de pisici.
            Curând șobolanii începură să caute de mâncare: ei nu erau obișnuiți să trăiască departe de oraș, iar aici nu se găseau magazine care să le asigure hrana pentru iarnă. Unul dintre ei veni cu o idee vicleană:
            - Hai să ne furișăm până la casa iepuroaicei maronii și să-i furăm tot ce are ea de mâncat, în timp ce doarme.
            Toți l-au aprobat spunând că este un plan grozav. Nici unul dintre ei nu s-a gândit cum o să se descurce Martha în lunile lungi și întunecate de iarnă.
            Pe la miezul nopții, șobolanii și-au tras în picioare niște cizme cu care mergeau la furat, și-au luat cu ei câteva scule de spart lacăte și au plecat pe poteca din pădure. Sub lumina palidă a lunii, ei au forțat fără zgomot ușa Marthei și au pătruns înăuntru. Apoi și-au umplut sacul cu tot ce au găsit în cămara ei, au luat tot în afară de muștar, căci șobolanilor nu le place deloc muștarul.
            A doua zi, dimineață, când Martha se trezi rămase îngrozită. Văzând dulapurile golite, urmele lăsat de picioarele șobolanilor și nimic altceva în afară de un borcan de muștar pe un raft, ea începu pe dată să plângă amarnic. Își dădu seama însă repede că plânsul nu o va ajuta să treacă de iarnă și că trebuie să facă ceva să se salveze. Așa că își șterse lacrimile, își puse într-un coșuleț cartea de bucate și plecă să caute un loc unde să muncească, să facă ce se pricepea ea mai bine, să gătească!
            O zi întreagă, micuța iepuroaică maronie se târâ prin zăpadă, prin pădure. Ea bătu la ușa fiecărui copac întrebând dacă nu are cineva nevoie de o bucătăreasă... dar nimeni nu avea nevoie. Martha își continuă drumul, tresărind la fiecare foșnet ce venea dinspre fufișurile uscate. Deodată, o vulpe mare, roșcată sări asupra ei cât pe-aci să o înhațe. Iepuroaica se ascunse repede într-o scorbură, dar vulpea încerca să ajungă la ea. Ochii ei galbeni sticleau și Martha îi simțea răsuflarea fierbinte în față, când un șoricek micuț strigă spre ea:
            - Repede, vino după mine! Am să-ți arăt pe unde să ieși afară fară ca vulpea să te vadă.
            Când Martha ieși din scorbură, pe unde îi arătase șoricelul, soarele începuse să apună. Neavând încotro, ea se întorcea tristă la casa ei rece și goală, când, deoadată, două păsărele micuțe, coborâră din zbor.
            - Martha, noi știm cine caută o bucătăreasă, spuseră amândouă într-un gals.
            Este Piticul cel bătrân, cel care ține casa de oaspeți. Iepuroaica maronie le mulțumi și porni într-acolo, simțindu-se dintr-o dată mult mai bine.
            În nopțile de vară când luna stălucește mare și argintie, zânele și elfii se joacă printre flori și frunze toată noaptea și dorm în timpul zilei. Dar iarna, este prea frig pentru ca ei să stea afară, așa că se retrag la casele de oaspeți ținute de pitici, unde pot să danseze și să se joace înăuntru, lângă foc. O astfel de casă de oaspeți avea nevoie de un bucătar. Când Martha ajunse aici, găsi o pisicuță care, lăcrimând, mătura zăpada de pe treptele din fața ușii.

Casa de oapeți a Piticului cel Bătrân pentru zâne și elfi. Petreceri săptămânale.

            Se caută urgent un bucătar bun.
            Pentru a pregăti mâncarea unei petreceri pentru 10 zâne și 10 elfi. Dacă nu sunteți un bucătar bun, vă rugăm, nu solicitați.
Piticul cel Bătrân

            Pisicuța Tabitha arsese iar prăjiturle. Piticul cel Bătrân îi porunci ferm să plece, dar unde să se ducă ea în toiul iernii?
            - Nu plânge, spuse Martha, eu sunt Martha B. Rabbit, bucătăreasă. Tu poți să vii și să stai cu mine în căsuța mea de la poalele unui măr.
            Piticul cel Bătrân coborâ în grabă scările. El auzise de Martha B. Rabbit, cea mai bună bucătăreasă din pădure, și îi ceru să gătească pentru zânele care erau aici. În schimb, el le oferea mâncare și iepuroaicei și pisicuței pentru toată durata iernii.
            Dar trebuie să ne grăbim, spuse Piticul cel Bătrân. Zânele au în fiecare săptămână câte o petrecere, iar în seara aceasta este o petrecere-nocturnă.
            În timp ce Tabitha făcea ordine în casă și decora cu beteală și rămurele de pin, Martha și Piticul cel Bătrân preparau delicatese. Mâncarea pentru petrecere a zânelor trebuia să fie ceva foarte special, așa că martha făcu prăjituri cu fructe, fursecuri, jeleuri, ecleruri cu ciocolată și turtă dulce, iar Piticul cel bătrân făcu cornulețe, rulouri cu cârnăciori și o mulțime de plăcințele specifice unei petreceri.
            Zânele au dormit în timpul zilei și s-au trezit cu adevărat doar atunci când au răsărit stelele. În cele din urmă, au coborât pe scări, cu aripile lor sclipitoare și cu rochii strălucind în toate culorile florilor de vară. O orchestră formată din spiriduși cânta o muzică blândă, iar zânele au început să cânte și să danseze. Apoi au fost aduse bunătățile pentru cină, care au fost așezate pe pălăriile unor ciuperci mari ce serveau drepte mese.
            Acum veni testul pentru priceperea Marthei la gătit.
            - Oare o să le placă acestor minunate ființe ceea ce am pregătit eu? se întreba iepuroaica neliniștită.
            Dar ea nu avea de ce să-și facă griji. Toți oaspeții au fost de acord că preparatele ei au fost cele mai une lucruri pe care le-au mâncat vreodată. Ei l-au rugat insistent pe Piticul cel Bătrân ca tot ea să fie cea care le va pregăti mâncarea în fiecare săptămână. Când stelele au prins să pălească pe cer, zânele și elfii au început să simtă oboseala și au urcat pe scări spre paturile lor să se culce.
            Piticul cel Bătrân, Martha și Tabitha au rămas să facă curat, să spele vasele și să mănânce și ei. Apoi, încărcate cu mâncare destulă care să le ajungă până la următoarea petrecere a zânelor, micuța iepuroaică maronie împreună cu pisicuța obosită plecară spre casă sun lumina rece a primilor zori. Totul se termină cu bine pentru toți. De atunci, martha și pisicuța Tabitha au locuit împreună în casa de sub măr, ajutându-se una pe cealaltă. În fiecare săptămână ele mergeau să lucreze pentru Piticul cel Bătrân, după care se întorceau acasă cu o groază de mâncare, Și astfel, niciun șobolan nu s-a mai apropiat vreodată de căsuța lor frumoasă pentru că acum o pisică, chiar dacă era doar una mică, locuia acolo.
 
Bucătăreasa zânelor - Povestea iepuroaicei Martha B. Rabbit,
Editura Flamingo GD, București-2007.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu