duminică, 8 noiembrie 2015

Vulpea și motanul



Vulpea și motanul
de Frații Grimm

            I se-ntâmplă odată motanului s-o întâlnească în pădure pe cucoana vulpe.
            “Ce deşteaptă şi cât de încercată-n toate e dumneaei, de asta, se vede, o respectă atâta lumea”, îşi spuse în gândul său motanul şi, făcând o plecăciune, cuteză a-i zice:
            — Bună ziua, coană vulpe, ce mai faci matale şi cum o mai duci cu sănătatea?
            Vulpea îi aruncă o privire plină de dispreţ, îl mai măsură o dată din cap până-n picioare pe motan, neştiind dacă face barim să-i răspundă, dar până la urmă rosti totuşi cu trufie:
            — Bine, măi Torcăilă, tont şi prostănac ce eşti, veşnic flămând şi veşnic în căutare de şoareci, cum de ţi-a putut da prin cap să mă-ntrebi pe mine ce mai fac? Ai tu nas să vorbeşti cu mine? Ce ştii tu? Ce ştiinţe-ai învăţat?
            — Numai una, răspunse cu modestie motanul.
            — Una? Care-i aceea? întrebă vulpea.
            — Când se iau după mine câinii, sar într-un copac şi scap de ei. Asta m-am învăţat a ştii şi la de-alde astea-s meşter.
            — Atâta tot? spune vulpea. Apăi eu încă o sută de alte meşterlâcuri ştiu, ba şi pe-un sac întreg de vicleşuguri stăpână mai sunt. Vai, milă mi-e de tine, sărmana. Numai a sări ştii? Hai cu mine, batâr încă un lucru să te-nvăţ. Că ce-i a sări? Ia să te-nvăţ eu cu fuga a-ţi face de câini scăpare.
            Taman la vremea asta se nimerise a trece prin pădure un vânător cu patru câini. Motanul sări repede într-un copac, se căţără până sus în vârf şi se pitulă acolo, adăpostindu-se pe după crengi şi frunze.
            — Alelei, dezleagă-ţi repede sacul, coană vulpe, dezleagă-l mata mai repede, că-i prăpăd! îi strigă de sus motanul, dar câinii o şi înşfăcară în dinţi şi-o ţineau bine-bine.
           — Eh, coană vulpe, coană vulpe! o căină motanul. Iacă, vezi, cu toate cele o sută de meşterlâcuri ale dumitale, nimica n-ai izbândit! Dar să fi ştiut a te căţăra în copac ca mine, aşa-i că scăpai acu cu pielea-ntreagă!?



Basme fermecate
Editura Hyperion, Chişinău - 1991.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu