marți, 10 noiembrie 2015

Jack O’Lanterns (Zgârcitul Jack)



Jack O’Lanterns (Zârcitul Jack)

            A  fost odată un fermier bătrân și avar numit Jack. Acesta era așa de zgârcit încât a fost poreclit Jack Zgârcitul, pe deasupra mai era cartofor și avea un temperament foarte urât.

            Într-o seară după ce a muncit foarte multe la câmp, s-a hotărât să treacă pe la hanul din sat să bea o cană de vin. Imediat ce intră pe ușă se uită să vadă dacă găsește pe cineva, să-l păcălească, ca să-i plătească și lui vinul, numai ce vede pe un bărbat într-un colț și se duce la dânsul. După haine nu părea să fie de prin partea locului așa că s-a așezat la masă.
            Străinul doar aprobă din cap, iar Jack cheamă pe chelneriță și cere cel mai bun vin.
            Ce nu știe Jack este că cel din fața lui este chiar Diavolul, în carne și oase, acesta plecase la vânătoare de suflete și după cum se vede este posibil ca sufletul zgârcitului Jack să fie luat.
            Cei doi au băut cât de mult au putut, dar după o perioadă te timp Jack a realizat că noul camarad e băutură nu dă nici un semn de slăbiciune, așa că intră la bănuieli, omul din fața lui nu este decât Diavolul.
            S-a gândit cum să facă să plece și să nu plătească pentru vinul băut.
            Așa că omul nostru l-a făcut pe diavol, să se transforme în diverse jivine. Așa că timpul a trecut repede și simțindu-se obosit se hotărâ să plece. Dar înainte de a pleca îl rugă pe Diavol să se mai transforme doar o singură dată,  într-o monedă de aur
            Diavolul se învoi și se transformă în cea mai deosebită monedă de aur imaginată, inițial o ia și vrea să plătească vinul băut, dar pe urmă se gândește că dacă îi dă drumul din mână se va transforma la loc și va veni după el. Așa că băgă moneda în buzunar alături de o monedă de argint.
            Dar se știe că din cauza argintului, care este considerat sfânt, Diavolul nu se mai poate trasforma la loc așa că rămâne sub formă de monedă în buzunarul lui Jack.
            Jack l-a eliberat, în cele din urmă, pe Diavol, cu promisiunea că acesta să nu îl deranjeze timp de un an, iar în cazul în care va muri, să nu îi revendice sufletul.
            În anul următor, Jack l-a ademenit pe Diavol și l-a rugat să se urce într-un copac pentru a-i aduce un măr.
            Între timp, Jack a scrijelit pe scoarța copacului semnul crucii și Diavolul nu a coborât din copac până nu i-a promis că nu îl va deranja timp de zece ani.
            La scurt timp, Jack a murit iar Dumnezeu nu l-a primit în Rai. Nici Diavolul, așa cum s-au înțeles, nu l-a primit în Iad, nerevendicându-i sufletul și trimițându-l afară, în noapte, doar cu un cărbune aprins care să îi lumineze drumul. Jack a pus cărbunele într-un nap[1] și, de atunci, călătorește pe Pământ.
            În nopțiile de Halloween îl poți vedea pe Jack cu un bostan sau nap în mână căutându-și drumul prin lume, pentru că nici Dumnezeu și nici Diavolul nu-l primesc.



[1] Nap - Sfeclă

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu