luni, 23 februarie 2015

Bătrânii


 Bătrânii

             

            A fost odată un împărat atât de hapsân, că într-o bună zi dădu poruncă să fie ucişi toţi bătrânii din împărăţia lui.

            — Nu mai sunt buni de nimic, zise el, nici nu ară, nici nu seamănă, nici lemne nu mai pot tăia. Mănâncă pâinea de pomană. Şi călăii împăratului trecură prin ascuţişul săbiei pe toţi oamenii bătrâni. Doar unul singur scăpă cu zile, tatăl unui boier tânăr care se milostivi de bătrânul său părinte şi-l ascunse departe de ochii lumii.

            Şi avea împăratul cel rău un armăsar negru şi frumos, dar care era atăt de nărăvaş, că nimeni nu se putea apropia de el. Atunci împăratul porunci să fie adusă la palat vrăjitoarea cea vestită şi o întrebă cum să facă să-şi îmblânzească bidiviul.

            — Porunceşte, luminate împărate, boierilor tăi să-ţi împletească o funie de nisip, din care îţi vei face un căpăstru şi armăsrul tău va deveni pe dată blând ca un mieluşel.

            În aceeaşi zi împăratul îşi chemă boierii:

            — Hei, boierii mei, ascultaţi porunca mea: până mâine dimineaţă să-mi împletiţi o funie de nisip din care să fac căpăstru pentru bidiviul meu. De nu, unde vă stau picioarele, acolo o să vă stea şi capul.

            Căzură boierii pe gânduri, căci lucrul era peste puterii minţii omeneşti. Printre ei era şi acela care îşi cruţase tatăl. Când se întoarse acasă, văzându-l mâhnit, bătrânul îl întrebă:

            — De ce eşti necăjit, fiule?

            Feciorul îi povesti ce le ceruse împăratul.

            — Nu te teme, băiatul meu. Mâine când te vei înfăţişa la împărat, tu să-i spui doar atât: ˝Suntem gata, împărate să-ţi împletim funia, numai că nu ştim cum trebuie să fie, mai groasă, mai subţire…aşa că te rugăm să ne dai doar un căpătâi, de probă.

            A doua zi, când auzi răspunsul acesta îmţelept, împăratul căzu pe gânduri şi zise:

            — Aveţi dreptate, la asta nu m-am gândit…

            Şi astfel boierii scăpară cu viaţă.

            În vara următoare nu căzu un strop de ploaie şi tot ce fusese verde se uscă. Râurile şi fântânile secară. Hambarele se goliră şi nu mai rămase grâu nici măcar de sămânţă. Până şi împăratul se sperie de foametea care bătea la uşă. Chemă din nou boierii la el şi le porunci:

            — Din pământ, din iarbă verde, nu ştiu, dar mâine aştept să-mi spuneţi de unde să luăm grâu de sămânţă, că de nu, unde vă stau picioarele, acolo o să vă stea şi capul.

            Plecară boierii îngrijoraţi, căci nu era lesne să găseşti grâu pe o astfel de secetă, iar cu împăratul nu era de glumit! Când bătrânul tată îl întrebă pe fecioru-său de ce este iarăşi mâhnit. acesta îi răspunse:

            — De data asta, tată,  nici dumneata nu mă mai poţi ajuta.

            — De ce? Se miră bătrânul.

            — Pentru că de-ai întoarce toată ţara pe dos, n-o să afli nicăieri grâu, iar împăratul nostru ne-a poruncit să-i găsim grâu de sămânţă.

            Nu te teme, fiul meu! Să-i spui mâine împăratului să deie poruncă ţăranilor să scotocească toate furnicarele din împărăţie. Acolo va găsi grâul de care are trebuinţă.

            Şi într-adevăr, când ţăranii stricară muşuroaiele furnicilor, scoaseră din fiecare câte-o traistă de boabe. Atunci împăratul chemă pe boierul care-şi ascunse tatăl:

            — Ia spune, cine ţi-a dat sfatul ăsta înţelept?



            — Nu cutez, Doamne, căci mă tem de mânia Ta!

            — Oricare ţi-ar fi răspunsul, nu vei păţi nimic.

            Atunci, luându-şi inima în dinţi, tânărul boier mărturisi împăratului cum îl ascunsese pe bătrânul său tată şi cum acesta îi dăduse sfaturile înţelepte. Auzind acestea, împăratul căzu pe gânduri şi făcu o lege nouă, lăsând cu limbă de moarte ca nimeni să nu mai facă vreun rău oamenilor bătrâni, ci dimportivă, nici să nu le treacă pe dinainte!





Gâscă bună de jumulit,

Editura Omnia, Bucureşti - 1990.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu